Grupp: Huvudforum

r/WallstreetBets och GameStop

0
Ogilla!
126
Gilla!
#0   Av: johan » Redigera
2021-01-28 09:05:16

Vad tycker ni om hela storyn kring r/WallstreetBets och GameStop?

Kort bakgrund: Ett par vanliga investerare fick upp ögonen för att en hedgefund shortat GameStop väldigt mycket och tog hjälp av Reddit för att köpa upp mer GameStop så att shortarna förlorar pengar.

// Johan

Systemutvecklare på Aktieguiden

0
Ogilla!
121
Gilla!
2021-01-28 09:54:15

Intressant men tragiskt fenomen som säger något om hur vrickade marknaderna har blivit, förmodligen pga nollränta och stimulanser som ger ett överflöd av pengar till icke-produktiva aktiviteter. Många utan erfarenhet av börsen har väl spekulerat med sina stimulanscheckar. Det påminner om IT-bubblan...

Ärligt talat hoppas jag att både storspelarna och småspararna får en näsbränna. Storspelarna för att de gråter ut hos myndigheterna så fort de inte kan agera mer eller mindre riskfritt, och småspararna för att deras agerande liknar mer av hasardspel än investering eller ens spekulation.

Om någon av dem går helskinnade ur detta går det inte att ha något förtroende för marknaden. Då är den bara ett pyramidspel som kommer fortsätta stiga oavsett fundamenta pga ständigt nya stimulanser.

Hur det slutar kan väl ingen veta, men en risk är nog att uppgångar till slut bara blir en justering av värdena i förhållande till inflationen som stimulanserna förr eller senare bör orsaka. Dvs nominell men ingen reell värdeökning. Som på börsen i Venezuela eller andra länder där valutans värde ständigt sjunker...

0
Ogilla!
99
Gilla!
2021-01-28 11:47:42

Jag tycker också det är riktigt knepigt. Det väl en variant av detta som storspelarna gör och kommer undan med det. När det skiter sig fullständigt med deras fulspel så blir dom räddade av staten, som 2008.

När horder av småspelare spelar samma sak blir det panik och man pratar om att ändra reglerna.

Jag håller med Chamath Palihapitiya om att det är en stor obalans i att bolag och fonder så öppet måste redovisa allt dom gör, men storspelarna kan agera mer hemligt. Hade dom agerat annorlunda om det blev mer transparent vad dom sysslar med?

I slutändan blir det nog småspararna som förlorar hur man än gör.

// Johan

Systemutvecklare på Aktieguiden

0
Ogilla!
113
Gilla!
2021-01-28 13:14:20

Efter att den stängdes i natt, skapades den på nytt. När jag la mig var där á 2,7milj användare redan. Nu är det 4,3milj.

Pengar förflyttas från wall street till småsparare. Frågan är vem som går vinnande ur det i slutändan.

När Nasdaws VD går ut och säger att man bör ge stora investerare tid att flytta pengar, bör det vara kännbart för Wall Street.

Många dödliga blev brända 2008 efter åratal av greed, så med det i åtanke kanske man kan tycka att det inte är mer än rätt.

Varje krasch medför ny psykologi, nya marknadsregler. Detta kommer mest troligt, som i vanlig ordning bli ännu mer regleringar och en ännu mera stängd marknad som gynnar Wall Street.

0
Ogilla!
100
Gilla!
2021-01-28 13:54:37

"[...] bli ännu mer regleringar och en ännu mera stängd marknad som gynnar Wall Street."

Ja, risk för det. Att dom med störst lobbyistbudget skulle gå förlorande ur en sådan lagändring känns mycket osannolikt.

Men lite tur kanske politiker får upp ögonen hur kraftfullt organiserade individer kan agera och faktiskt börjar leva upp till "for the people" lite mer.

// Johan

Systemutvecklare på Aktieguiden

0
Ogilla!
111
Gilla!
2021-01-28 14:45:33

Unga gamers vana vid att sammarbete för att lösa ett problem tillsammans.( Har en son som spelar krigsspel och har lärt sig lite ryska för att kunna förstå vad motståndarna säger.Motivation! ) Dom har läst på och sett en svaghet hos motståndarna och går in för att vinna spelet. Det är dom vana vid. De99% slår 1% -arna i deras eget spel och 1%arna gnäller och tycker att livet är orättvist. Vi kommer att få se mer av sånt i framtiden. Crowdfunding, ja crowd-anything och dom gillar inte orättvisor. För det är inget kul att spela om reglerna inte är lika för alla.

0
Ogilla!
112
Gilla!
2021-01-28 14:54:40

#5: Sant. Gamla talesättet att kunskap är makt visar sig vara väldigt sant. När information och kunskap blir tillgänglig för alla så är det svårare att ha övertag genom att sitta i en stängd trädgård.

Jag vet fortfarande inte om jag förstår vad det kommer för för konsekvenser, så min naiva syn är nog mer att jag tycker det är en bra utveckling än tvärtom.

Mer och mer decentralisering! Media har inte monopol på att sprida information. Elbolagen har inte monopol på att generera och sälja el. Universitet är långt från enda sättet att lära sig ett yrke. Och så Bitcoin.

// Johan

Systemutvecklare på Aktieguiden

0
Ogilla!
104
Gilla!
2021-01-28 15:59:33

Decentralisering är nog oftast av godo, och de enda som kämpar emot är väl de som förlorar makt, t.ex politikerna. Inte en dag för tidigt...

På börserna tror jag dock att det kommer innebära samma utveckling som för t.ex musik och böcker när alla har samma möjligheter; ett fåtal storvinnare som lyckas träffa en hype men för övriga en genomsnittlig utveckling som justerat för inflation bara motsvarar bolagens vinstutveckling.

Men samtidigt var väl det den ursprungliga tanken med investering i aktier innan spekulation i aktiekursen blev viktigare än företagets utveckling.

0
Ogilla!
98
Gilla!
2021-01-28 16:33:57

Eller så blir det mer som sport-betting. Eller är det kanske det vi har nu? Man kan tro det ibland.

// Johan

Systemutvecklare på Aktieguiden

0
Ogilla!
106
Gilla!
2021-01-28 22:32:10

Alla, små som stora, vill tjäna pengar på börsen. Att vissa agerar smutsigt är ingen ursäkt för att själv göra det. Båda beteendena går att ta avstånd ifrån. Intressant som fenomen, och jag tror att varje gång som det uppstår överdrifter - och när de som nu kommer tätare och tätare - så närmar sig en kraftfull korrektion på våra börser. Vad som till sist utlöser vet vi inte. Vi vet bara att den kommer att utlösas, och jag tror att den större korrektionen kommer att utlösas i år. Se t.ex. bevis utmärkta EWT-analyser här på AG som försöker spå nivåerna.

Momentum

0
Ogilla!
135
Gilla!
2021-01-30 20:04:52

https://youtu.be/enLiJfijWBI

Brokers MANIPULATING MARKET to save hedge fund billionaires & punish retail traders

0
Ogilla!
115
Gilla!
2021-01-31 07:13:12

Svagheter i systemen blir tydligt synliga nu. Blankning göder den svarta svanen.

0
Ogilla!
133
Gilla!
2021-01-31 10:29:19

Om stora hedgefonder, som det sägs, förlorat miljarder dollar på det, kan jag tycka att det fört något gott med sig.

Momentum

Extra bidrag till Aktieguiden

Du behöver logga in för att använda den här funktionen.

Tack till:

Hittills har ovanstående medlemmar tillsammans lovat att bidra med 0 kronor i den här insamlingen.

0
Ogilla!
110
Gilla!
2021-01-31 10:30:10

https://youtu.be/LeyFUnXeVno

// Johan

Systemutvecklare på Aktieguiden

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.